Besparen op zorgartikelen

  • Geplaatst op

Besparen op zorgartikelen

Zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen door gebruik te maken van mantelzorg en thuiszorg: dat is wat de overheid wil stimuleren. En natuurlijk wil iedereen zo lang mogelijk in zijn vertrouwde omgeving blijven, maar dan wel op een veilige, kwalitatieve én betaalbare manier. Helaas is het met de vergoedingen van zorgartikelen droevig gesteld.

Het veranderende zorgstelsel in Nederland

Nu alweer tien jaar geleden werd het ziekenfonds afgeschaft en vervangen door een verplichte verzekering voor iedereen, bestaande uit een basisverzekering en optionele aanvullende verzekering. Voor de vergoeding van zorg en hulpmiddelen bestaan er sinds 1 januari 2013 twee regelingen, de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) en de Zorgverzekeringswet. De Wmo regelt de hulp die mensen nodig hebben om zelfstandig te kunnen blijven wonen en deel te kunnen nemen aan het maatschappelijk leven - een belangrijk speerpunt van onze overheid. Een groot deel van de taken binnen de Wmo heeft de overheid vanaf 1 januari 2015 overgeheveld naar de gemeenten. Hoewel het Nederlandse zorgstelsel nog altijd tot de top van de wereld behoort, hebben al deze veranderingen onze zorg er niet transparanter, gestroomlijnder of goedkoper op gemaakt.

 

De rollator moet je zelf betalen

Na de invoering van de Wmo zijn vergoedingen voor zorgartikelen deels komen te vervallen en na de decentralisatie in 2015 wordt er door veel gemeenten nog verder gekort op zorg voorzieningen. Zo worden eenvoudige loopmiddelen zoals krukken, rollators en looprekken bijvoorbeeld niet meer vergoed. In plaats daarvan moet je ze zelf aanschaffen of lenen of huren bij de thuiszorgwinkel. Als je een scootmobiel nodig hebt om zelfredzaam en maatschappelijk betrokken te kunnen blijven, dan klop je aan bij de gemeente. De vraag is echter of je er daadwerkelijk één krijgt toegewezen en zo ja, op welke termijn. Andere hulpmiddelen, zoals bepaalde aanpassingen voor de badkamer, zijn sowieso voor eigen rekening. Wel hebben sommige zorgverzekeraars bepaalde hulpmiddelen opgenomen in de aanvullende verzekering voor een (gedeeltelijke) vergoeding. En een laatste mogelijkheid voor mensen met onvoldoende draagkracht is om bij de gemeente een beroep te doen op de bijzondere bijstand. Al met al kunnen we concluderen dat ons zorgstelsel er de laatste tien jaar niet overzichtelijker op is geworden...

 

Goedkope zorgartikelen

Nu er steeds minder wordt vergoed, schieten de zorgkringloopwinkels en zorgoutlets als paddenstoelen uit de grond. Want waarom zou je een dure rollator aanschaffen bij een zorgwinkel als je hem ook goedkoop online kunt bestellen of tweedehands kunt kopen? Mensen kijken dan ook steeds vaker verder dan de zorgwinkel. En dat loont. Producten als ondersteken, urinalen en bedbeschermers worden daar tegen hoge prijzen verkocht, terwijl je ze online veel voordeliger én eenvoudiger kunt aanschaffen. Door zorgartikelen online in te kopen kunnen besparingen van thuiszorgers en mantelzorgers oplopen tot verrassend hoge bedragen. Hiermee kan het budget beter worden besteed en neemt de kwaliteit van zorg, en van leven, toe.

MedicaMarkt loopt voorop als het gaat om het betaalbaar maken van zorgartikelen in de zorg, en dan met name de dagelijkse thuiszorg en mantelzorg.