Incontinentie

  • Geplaatst op

Vrij bewegen met incontinentiemateriaal

Van nadruppelen na een toiletbezoek tot het niet kunnen ophouden van een hele plas: incontinentie komt in allerlei gradaties voor, bij zowel mannen als vrouwen, van jong tot oud. Helaas is dit onderwerp nog altijd omgeven door gevoelens van schaamte en kan incontinentie het dagelijks leven ernstig belemmeren. Zonde, want er zijn genoeg producten op de markt die je vrij laten bewegen, zonder een druppel nattigheid te hoeven voelen - zelfs bij zwaardere incontinentie! 
 

              

Soorten incontinentie bij volwassenen

Incontinentie of urineverlies treft 1 op de 4 volwassenen. Ongeveer 650.000 mensen hebben hier dagelijks last van. Een bekend voorbeeld is de vrouw die na haar zwangerschap een straaltje urine verliest tijdens het hoesten. Deze vorm wordt inspanningsincontinentie genoemd en kan ook optreden na bijvoorbeeld niezen, lachen, tillen of snel opstaan. Maar liefst één op de vier vrouwen boven de 35 heeft hier last van. Een andere vorm van incontinentie is aandrangincontinentie, ook wel een overactieve blaas genoemd. Hierbij komt direct een hele plas zodra er aandrang is; het is onmogelijk om het toilet op tijd te halen. Een derde vorm is overloopincontinentie. Hierbij worden er druppels of scheutjes urine verloren omdat de blaas niet goed kan legen; de urine ‘loopt over’. Een niet goed geleegde blaas kan bij mannen tenslotte leiden tot druppelincontinentie: na het plassen druppelt er nog langdurig urine na. 

Discreet incontinentiemateriaal 

Voor de opvang van druppels, scheutjes of hele plassen urine zijn er verschillende soorten incontinentiemateriaal te koop op de markt. Wat al deze producten gemeen hebben, is de discretie. Je voelt het niet zitten en je ziet het al helemaal niet. Daarnaast zorgt de speciale geurtechnologie ervoor dat nare luchtjes geneutraliseerd worden. Zo hoeft niemand ooit iets te merken van een incontinentieprobleem. Voor lichte incontinentie biedt een inlegkruisje van TENA Lady al genoeg bescherming (lees MEER). Deze is net zo groot als een dikker inlegkruisje, maar absorbeert veel sneller en meer. Gebruik in geen geval gewone inlegkruisjes of maandverband; deze nemen vocht niet goed op en daardoor kan de huid beschadigen en irriteren. Bij zwaardere incontinentie bieden de inlegverbanden en inleggers van TENA extra absorptievermogen. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende formaten, voor mannen en vrouwen. Er is wel een aparte versie voor mannen en vrouwen, zodat de anatomische vorm van het materiaal zich optimaal naar het lichaam voegt. De TENA Pants voor mannen en vrouwen bieden ten slotte het meeste absorptievermogen. Deze dunne broekjes volgen de anatomie van het mannen- of vrouwenlichaam, dus niemand hoeft te zien dat je ze draagt. De Tena luierbroekjes voor mannen oogt bovendien precies als een gewone onderbroek; ideaal voor iedereen die sport en zich daarbij moet omkleden in een kleedkamer!  Lees MEER

Incontinentiemateriaal bij bedplassen

Een ander groot taboe is bedplassen bij volwassenen, terwijl het voor 1% van de volwassen Nederlanders wel de vervelende realiteit is. Het komt vooral voor bij mannen en varieert van af en toe een ongelukje tot een regelmatig terugkerend probleem. Omdat bij bedplassen een volledige plas wordt gedaan, is het verstandig om ‘s nachts het meest absorberende incontinentiemateriaal van Level 4 te dragen, of een Medi-Inn incontinentie luierbroekje. De TENA Lady Pants en Tena Men Protective Underwear bieden ultieme, comfortabele bescherming tot wel 1430 ml urineverlies. Eventueel is dit nog te combineren met een bedbeschermer, zodat het matras altijd hygiënisch is beschermd.

Als extra accessoires zijn er in onze webwinkel ook urinalen voor mannen en urinalen voor vrouwen te koop, met houders voor aan het bed en urinaalborstels. Lees MEER
  

               

 

Tips voor het omgaan met incontinentie:

Met al deze soorten discreet incontinentiemateriaal hoeft urineverlies het leven niet te beheersen, maar het blijft een vervelend probleem. Daarom geven we graag nog enkele tips die misschien kunnen helpen om met dit probleem om te gaan:

- Ondanks dat u misschien bang bent om urine te verliezen, blijf minimaal 1,5 liter vocht per dag drinken. Juist omdat de urine anders te geconcentreerd wordt. Dit irriteert de blaas en kan de problemen verergeren. Veel vocht houdt de blaas actief en functioneert daardoor beter.

- Ook cafeïnehoudende drankjes, alcohol en zure sappen kunnen de blaas irriteren. Probeer koffie, thee, cola, energiedrankjes, alcoholhoudende dranken en citrusvruchtensappen daarom een poosje te laten staan om te zien of het helpt.

- Drink ook liever kleine hoeveelheden verspreid over de dag, dan veel vocht in één keer.

- Een te hoog gewicht kan de problemen verergeren. Als u te zwaar bent kunt u proberen wat kilo’s kwijt te raken en zo overgewicht te voorkomen.

- Ook medicijnen kunnen invloed hebben op incontinentie. Gebruikt u medicijnen, raadpleeg dan uw huisarts om te weten of deze invloed kunnen geven op uw continentie.