Het belang van Luchtdesinfectie| Begrijp schone lucht | MedicaMarkt.nl

Het belang van Luchtdesinfectie

  • Geplaatst op
Het belang van Luchtdesinfectie

Het belang van schone lucht die u inademt

Binnenblijven, anderhalve meter afstand houden, mondkapjes dragen en handen wassen. Het zijn een aantal maatregelen die genomen worden om de verspreiding van het Corona virus te voorkomen. Dagelijks wordt er gediscussieerd over de door de overheid opgestelde maatregelen en het belang ervan.

Hoe voorkom je verspreiding van het Coronavirus met schone lucht?

Wat echter minder aandacht krijgt tijdens deze Corona crisis is het belang van écht schone lucht in scholen, gebouwen, huizen, winkels en horecagelegenheden. En dan met name het desinfecteren van bestaande lucht. Het vergroten van de kwaliteit van de lucht en het vergroten van de bewustwording over luchtkwaliteit zijn namelijk net zo belangrijk als de meer bekende maatregelen.

 

Verslechterde luchtkwaliteit in gebouwen

Met de koudere maanden waar we ons nu in bevinden wordt de verwarming vaker wat hoger gezet. De ramen blijven dicht en we gaan minder vaak naar buiten. Met het binnen blijven volgen we trouw de opgelegde maatregelen. Dit komt de kwaliteit van de lucht en daarmee de gezondheid van de lucht echter niet altijd ten goede. In veel gebouwen, kantoren en huizen is de luchtventilatie namelijk niet optimaal ingesteld en zijn de ruimtes te goed geïsoleerd. In combinatie met het gebrek aan goede ventilatie heeft dit een negatieve invloed op de kwaliteit van de lucht.

Klachten door slechte luchtkwaliteit

Door het verbeteren van de kwaliteit van de isolatie van gebouwen in de afgelopen decennia is er een negatief effect ontstaan op de luchtkwaliteit.
Klachten die kunnen optreden als gevolg van slechte luchtkwaliteit kunnen onder andere zijn:

• Allergische reacties.

• Verkoudheid.

• Hoofdpijn.

• Astma.

• Hooikoorts.

• Huismijt.

• Stofallergie.

Als er een (HVAC) luchtfiltering is in het gebouw, dan wordt de apparatuur zelf vaak niet onderhouden, met als gevolg dat o.a. schimmels en bacteriën zich ophopen in de apparatuur welke juist moet zorgen voor een veilige lucht.

Daar is dit jaar het rondwaren van het virus via luchtdeeltjes bijgekomen. Schone lucht kan dus van levensbelang zijn. Zeker omdat veel besmettingen binnen plaatsvinden.

 

Verspreiding van virussen door de lucht, kan dat?

De verspreiding en daarmee de besmettingen van het Corona virus vindt voornamelijk binnen plaats, in scholen, winkels, horecagelegenheden, gebouwen, kantoren en in huiselijke kring.

Door centrale lucht systemen die geïnstalleerd zijn in diverse gebouwen is het vaak niet mogelijk om ramen te openen. Hierdoor blijft de luchtvervuiling en dus het Corona virus hangen. Met de aanwezigheid van printers komt er daarnaast ook nog eens veel fijnstof vrij die door de centrale luchtsystemen niet goed kan worden gefilterd. Een derde probleem is de terugkeer van chronische klachten die mensen ervaren door het kantoor. Het Sick Building Syndrom, zoals dit genoemd wordt, is een hardnekkig probleem in veel kantoren waarbij vervuilde binnenlucht het begin is van uitval door ziekte van personeel.

Om voor een gezond binnenklimaat te zorgen is het belangrijk om een goede temperatuur, voldoende daglicht en een goede luchtkwaliteit te realiseren. Maar door het Coronavirus is het verbeteren van de de luchtkwaliteit belangrijk om de verspreiding van de luchtdeeltjes en aerosols zo goed mogelijk te voorkomen. Maar hoe verspreidt het Corona virus zich eigenlijk?

Verspreiding van virussen door de lucht - MedicaMarkt.nl

Corona heeft het belang van schone lucht in een stroomversnelling gebracht

Ondanks dat wetenschappers nog verdeeld zijn over of ook de grotere luchtdruppeltjes het virus verspreiden is wel algemeen bekend en aangetoond dat het virus zich via de lucht kan verplaatsen via aerosols. Om het virus dus een zo min mogelijke kans te geven zich te verspreiden via de lucht en andere personen te besmetten is het van belang om de kwaliteit van de binnenlucht te verbeteren.

Aerosolen

Recent onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science toont aan dat mensen met het Coronavirus duizenden aerosolen uitstoten wanneer ze ademen, hoesten, praten, zingen of schreeuwen. Dit geldt ook voor mensen zonder symptomen. De kans dat je een aerosol inademt met het Coronavirus is dus erg groot, verdere verspreiding via de lucht moet dus voorkomen worden zeggen de onderzoekers.

Wat zijn aerosolen?

Luchtvervuiling

De werkvloer is een plek waar veel verschillende personen samenkomen. Door te communiceren kunnen er al besmette aerosolen worden uitgestoten. Een centraal klimaatsysteem kan deze deeltjes ook oppakken en verspreiden in het gebouw. Ook als je verder dan 1,5 meter van een besmet persoon verwijderd bent.

Het verbeteren van de luchtkwaliteit

Een manier om de luchtkwaliteit te verbeteren is het filteren en ventileren van de ruimtes. Met het openzetten van ramen tegenover elkaar zou de verse luchtstroom de concentratie aerosolen verminderen en zorgen voor aanvoer van schone lucht. Echter het risico van het openzetten van de ramen tegenover elkaar is dat de virusdeeltjes zich in deze luchtstroom kunnen verplaatsen door luchtturbulentie. Mensen die in de baan van deze lucht zitten hebben daardoor sneller kans op besmetting.

Lucht van buiten brengt ook schadelijke ultrafijnstof met zich mee naar binnen, zeker als het kantoor langs een drukke weg ligt. Ook een ventilatiesysteem met een filter, bijvoorbeeld een HEPA-filter, komt er vaak nog veel vervuiling langs of door het filter. De beste HEPA-filters reinigen fijnstof tot een grootte van 0.3 micrometer. Dat is bij lange na niet genoeg om ultrafijnstof uit de lucht te filteren. Tel daarbij op dat luchtkanalen en roosters vaak niet goed onderhouden worden en er dus vuile lucht de ruimte in geblazen wordt. Genoeg reden om de lucht in de ruimte zelf te reinigen middels betere luchtpurifiers, ionisatie en desinfectie.

 

Reinigen van virussen, bacteriën en schimmels uit de lucht 

De verspreiding van Corona virus voorkomen.

1. Luchtkwaliteit monitoren en begrijpen   

Om verspreiding van het Coronavirus te voorkomen is het van belang dat in eerste instantie wordt bepaald wat de luchtkwaliteit is. Indien nodig is het mogelijk om het proces van ionisatie in combinatie met UV-C straling uit te voeren om verspreiding van het virus te voorkomen en de luchtkwaliteit te verbeteren. Voor meer informatie over Luchtkwaliteit meting bekijk onze uHoo Luchtkwaliteit monitor

Luchtkwaliteit monitor - luchtventilatie meting

2. Luchtreiniger

Onderzoek van o.a. het Zweedse Karolinska instituut heeft aangetoond dat door middel van ultra high density ionisatie virussen uit de lucht verwijdert kunnen worden en verspreiding via de lucht voorkomt. Met het ioniseren van de lucht worden de allerkleinste deeltjes uit de lucht verwijdert die normaal doordringen in de bloedbaan en de longen.

Door een ionisator in een luchtreiniger bijvoorbeeld worden zwevende deeltjes negatief geladen en worden ze aangetrokken tot een positief geladen collectorplaat. Het ioniseren van lucht in combinatie met UV-C straling is een zeer effectieve methode om virussen uit de lucht te verwijderen. Lees meer over ionisatie in onze post Begrijp schone lucht.

Er zijn diverse apparaten op de markt verkrijgbaar die het proces van ionisatie combineren met UV-C straling. Hoe hoger de dosis UV-C in combinatie met het proces van ionisatie, hoe effectiever de uitschakeling van virussen, bacteriën en schimmels.

Het gaat dan specifiek om UV-C bij 253,7 nm. Hoe hoger de dosis UV-C op deze golflengte, hoe effectiever de uitschakeling van virussen, bacteriën en schimmels. De SafeAirFlow luchtreinigers zijn zo opgebouwd dat de focus op deze UV-C desinfectie-stap ligt. Met name SafeAirFlow2 is een praktische en goede investering in een alles-in-een luchtreinigings oplossing: eerst wordt er voor-gefilterd met een 3M High Air Flow filter, en daarna volgt de UV-C behandeling, het proces eindigt met ionisatie waarna schone lucht weer wordt uitgeblazen.

Luchtventilatie alleen is niet voldoende

En soms zelfs een risico omdat de lucht meer circuleert dan anders waarbij virusdeeltjes via stof- en vochtdeeltjes op plekken kunnen komen war we ze niet willen hebben of verwachten. Daarom adviseren wij de volgende stap: luchtdesinfectie van bestaande lucht eventueel aangevuld met een gecontroleerde vorm van verse lucht.

Voor meer informatie over luchtdesinfectie producten bekijk onze categorie Luchtbehandeling.

 

MedicaMarkt Tip

Naast luchtdesinfectie is oppervlakte desinfectie een belangrijke stap om virusdeeltjes op neergedaalde stof en vochtdeeltjes te doden. Deze bevinden zich vaak op plekken waar je met een alcoholdoekjes niet kan komen, denk aan ruimte's tussen de toetsen op toetsenborden en alle knopjes die overal worden ingedrukt, etc. Ook voor de reiniging van hotelkamers is dit de perfecte toepassing. Desinfectie van oppervlakken kan ook middels goede UV-C apparatuur immers straling van licht komt wel op die plekken. Bekijk onze deze UV-C Efsen desinfectie aparaat voor meer informatie over oppervlaktedesinfectie of lees ook onze article over de Werking van UV-C.

Afbeeldingen bron:

https://english.elpais.com/society/2020-10-28/a-room-a-bar-and-a-class-how-the-coronavirus-is-spread-through-the-air.html

 

 

 


VRAGEN?

Hebt u vragen naar aanleiding van dit artikel? Of hebt u een advies nodig? Vraag het ons!

We zijn bereikbaar Maandag - Vrijdag tussen 09:00h - 17:00h.

[email protected]