Mondkapjesplicht | Meest gestelde vragen | MedicaMarkt.nl

Mondkapjesplicht 1 december 2020

  • Geplaatst op
Mondkapjesplicht 1 december 2020

Mondkapjesplicht 1 december

Per 26 juni 2021 heeft de Nederlandse Overheid de mondkapjesplicht opgeheven. Daar waar het dragen van een mondmasker nog steeds verplicht is gelden ook uitzonderingen:

Uitzonderingen voor dragen mondkapje
Er geldt een uitzondering voor mensen die vanwege ziekte of beperking geen mondkapje kunnen dragen op plekken waar dat verplicht is. Het kan zowel om zichtbare, als onzichtbare beperkingen of ziektes gaan. Concreet gaat het om:

  • Mensen en hun begeleiders van mensen die afhankelijk zijn van non-verbale communicatie, zoals liplezen.
  • Mensen die door het dragen van een mondkapje last krijgen van hun gezondheid. Bijvoorbeeld door een longaandoening.
  • Mensen die vanwege hun beperking of ziekte fysiek niet in staat zijn een mondkapje te dragen of op te zetten. Bijvoorbeeld door een aandoening aan hun gezicht.
  • Mensen die ernstig ontregeld raken van het dragen van een mondkapje. Bijvoorbeeld vanwege een verstandelijke beperking of psychische aandoening. De uitzondering geldt ook voor hun begeleiders; als mensen ernstig ontregeld raken als hun begeleider een mondkapje draagt.

Oók na 26 juni 2021 mondkapjes op minder plekken verplicht zijn. Sommige mensen hoeven echter geen mondkapje te dragen op plekken waar dat verplicht is.

Raadpleeg altijd de website van Rijksoverheid.

 

Meest gestelde vragen over een mondkapjesplicht:

Welke boete geldt er als je geen mondkapje draagt daar waar het verplicht is?

Wie de mondkapjesplicht niet naleeft zal een boete van 95 euro riskeren.

 

Mondkapjesplicht op scholen, wat betekent dat?

Per 1 december 2020 moeten personen binnen schoolgebouwen, met uitzondering van de basisschool, een mondkapje dragen.

 

Mondkapjesplicht voor contactberoepen, hoe werkt dat?

Voor contactberoepen geldt de mondkapjesplicht voor de klant alsook de professional, denk aan kappers en rij-instructeurs.

 

Is een faceshield een geldig alternatief voor een mondkapje?

Een faceshield of gezichtsscherm of spatscherm alleen is geen geldig alternatief voor een mondkapje. Wel mag een faceshield in combinatie met een mondkapje gebruikt worden. Ditzelfde geldt voor een sjaal of bandana: dit zijn geen veilige alternatieven en worden niet als mondkapje toegestaan.

 

Welke mondkapjes zijn verplicht vanaf 1 december?

Een mondkapje moet in ieder geval je neus en mond volledig bedekken. Uiteraard moeten ze ontworpen zijn om de verspreiding van virussen tegen te gaan, dus bij voorkeur Type2R vanwege de spatbestendigheid en een EU normering EN14683 op het doosje.

 

Wat betekent de mondkapjesplicht in gebouwen zoals stationsgebouwen en luchthavens?

De ingestelde mondkapjesplicht geldt vanaf 1 december 2020 in alle publieke binnenruimten, stationsgebouwen en luchthavens.

 

Wat zijn publieke binnenruimten?

Onder publieke binnenruimten worden o.a. verstaan: winkels, benzinestations, restaurants, cafés, theaters, musea en concertzalen. De mondkapjesplicht vervalt als mensen een vaste zitplaats hebben in een openbare binnenruimte. Dit betekent dat o.a. restaurants of theaters het mondkapje niet verplicht is aan tafel of in de zaal met vaste zitplaatsen. Maar wanneer de persoon opstaat en zich binnen de ruimte verplaatst dan moet het mondkapje weer verplicht op.

 

Geldt de mondkapjesplicht in kerken of andere geloofsgebouwen?

De mondkapjesplicht geldt vooralsnog niet in kerken, tempels, moskee, synagogen en andere geloofsgebouwen. Een dringend advies geldt er echter wel.

 

Mondkapjesplicht per 1 december in scholen en onderwijs locaties, hoe werkt dat?

De mondmaskerplicht geldt in het voortgezet onderwijs, het voortgezet speciaal onderwijs, het middelbaar beroepsonderwijs en het hoger onderwijs. Hier moeten leerlingen, studenten, leraren en ander personeel een mondmasker dragen wanneer zij zich door het gebouw bewegen. Tijdens de les en wanneer iedereen een vaste zit- of staanplaats heeft dan kan het mondkapje weer af. Dus een docent wordt niet verplicht een mondkapje te dragen op het moment dat hij of zij voor de klas staat maar dus wel wanneer hij zich door het lokaal of in de gangen van het schoolgebouw begeeft. Wel zijn sportlessen, zang, toneel, dans en bepaalde vormen van praktijkonderwijs uitgezonderd van de mondkapjesplicht.

 

Geldt er een mondkapjesplicht voor contactberoepen en zorgverleners?

We weten inmiddels dat de anderhalvemeter regel bij contactberoepen vaak niet mogelijk is. En daarom wordt bij de kapper, de nagelstylist, pedicure en rijles het gebruik van een mondkapje dus wel verplicht. Dit geldt voor de klant alsook voor de beoefenaar van het contactberoep. Zorgverleners zoals huisartsen en fysiotherapeuten hebben geen mondkapjesplicht. Uiteraard geldt daar wel het advies en zal men gevraagd worden om toch een mondkapje te dragen. Op basis van de Wkkgz (Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg) hanteren ziekenhuizen en zorginstellingen eigen regels ten aanzien van mondkapjes of andere persoonlijke beschermingsmiddelen. Dus patiënten, bezoekers en zorgverleners dienen deze strikt na te leven.

 

Uitzonderingen mondkapjesplicht.

De mondkapjesverplichting geldt niet voor mensen met een beperking of ziekte die daardoor geen mondkapje kunnen dragen of zelf opzetten. In zo’n situatie zal politie of boa’s kunnen vragen om aannemelijk te maken dat deze uitzondering geldt.

Mondkapjes zijn niet verplicht tijdens het muzikale repetities,  optredens, sporten, acteren en interviews op radio en tv.

 

Tot wanneer geldt de mondkapjesplicht?

De mondkapjesplicht geldt in eerste instantie voor drie maanden vanaf 1 december 2020 en dus tot 1 maart 2021. Indien er geen noodzaak meer bestaat voor een mondkapjesplicht dan kan de regel worden ingetrokken. En anders zal de mondkapjesplicht wellicht worden verlengd. Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid - Mondkapjes verplicht.

 

Welke mondkapjes kan ik kopen? 

Bekijk ons artikel Welke mondkapjes moet ik kopen? voor meer informatie. Of bekijk onze producten:

Medische mondkapjes.

FFP2 of FFP3 mondmaskers.

Wasbare mondkapjes.

Mondkapjes Type IIR voor kinderen.

Wasbare mondmaskers voor tieners en kleine kinderen.

 

 

 


VRAGEN?

Hebt u vragen naar aanleiding van dit artikel? Of hebt u een advies nodig? Vraag het ons!

We zijn bereikbaar Maandag - Vrijdag tussen 09:00h - 17:00h.

[email protected]