UV-C en COVID-19 | vraag en antwoord

  • Geplaatst op
UV-C en COVID-19  | vraag en antwoord

De werking van UV-C op het COVID19 virus.

Er is wereldwijde een discussie gaande over ventilatie als middel om risico's op een COVID-19 besmetting te kunnen reduceren. Wij vinden ventilatie deels een remedie maar ook een risico. Want, luchtturbulentie kan ook een risico vormen waarbij aerosolen juist op plekken komen waar we ze niet willen hebben, of niet verwachten. Om die reden gaan wij in onze adviezen een stap verder: verse lucht JA, maar behandel vooral de bestaande lucht door die te desinfecteren.

Dus:  niet de lucht verplaatsen maar bestaande lucht behandelen en middels oa UV-C COVID19 te doden.

Hetzelfde COVID-19 virus wat door de lucht circuleert bevindt zich ook op oppervlakken en alle hoeken en gaten waar je met een doekje en desinfectanten niet bij kunt komen. Denk aan een toetsenbord, allerlei knopjes op koffiemachines, liften, apparatuur etc.

Juist om ook COVID19 op oppervlakken te doden is er al jarenlang geleden gekozen voor UV-C licht. Echter kennis schiet tekort, men begrijpt niet wat lucht is en welk apparaat nu goed of slecht is.

 

Hoe kan ik COVID-19 doden op oppervlakken?

Het Chinese ‘RIVM’ (National Health Commission of People’s Republic of China) bracht reeds in maart 2020 een glasheldere richtlijn uit (*1). Hierin staat dat er 3 dingen zijn die ‘effectief het Covid-19 virus inactiveren’:

•   UV-C (met de opmerking dit niet op de huid te gebruiken)

•   Hitte (na meer dan 30 minuten blootstelling aan een temperatuur hoger dan 56 graden Celsius)

•   5 specifiek genoemde desinfectiemiddelen (die allen minimaal 30 seconden contact-tijd nodig hebben, je moet dus 30 seconden lang het oppervlak bewerken).

UV-C is hierin de beste oplossing gebleken vanwege de snelle werking en dodings effectiviteit.

Om dit toe toe te lichten hebben we de vijf meest gestelde vragen hieronder uitgelegd.

 

Hoe werkt UV-C precies tegen Covid-19?

Technisch gezien: de UV-C straling dringt binnen via het membraan van een virus en verstoort de DNA verbindingen tussen de 4 bouwstenen adenine, thymine, guanine en cytosine in het virus dat daarmee volledig onschadelijk wordt. De maximale verstoring van het DNA van een virus vindt plaats bij een golflengte van de UV-C straling (fotonen) op 253,7nm.

Simpel gezegd: omdat de werking van UV-C licht al vele jaren bekend is (*2) worden UV-C lampen die voor dit doel worden geproduceerd, zo gemaakt dat deze lampen vooral UV-C op deze golflengte van 253,7nm produceren. Een bacterie of virus die in aanraking komt met UV-C (zie ook vraag 5) wordt in principe geïnactiveerd en kan daardoor niets meer doen.

 

Werkt UV-C in de lucht tegen aerosolen en op oppervlaktes?

Ja. De hoeveelheid UV-C die nodig is om het Covid-19 virus te inactiveren verschilt echter (*3). Er is meer UV-C nodig om virussen inactief te maken op oppervlaktes (zoals deurklinken) dan als ze in de lucht zweven (aerosolen).

 

Waar moet ik op letten als ik met UV-C aan de slag wil?

Ten eerste: veiligheid. Zorg dat UV-C stralen niet op je huid schijnen. Een beetje UV-C gedurende een paar seconden op een paar meter afstand is niet zo’n probleem (*4), maar het dringende advies is: zorg dat UV-C niet op je huid straalt, dus zéker niet te lang en niet te dichtbij.

Ten tweede: het Wattage bepaalt de inactiviteit van het virus. Bij UV-C geldt het volgende:

A.    Hoe hoger het Wattage van de UV-C lamp, hoe hoger het percentage inactiviteit van het virus.

B.     Hoe dichter de lamp bij het virus is hoe hoger de inactiviteit. Simpel gezegd: als je de afstand van de UV-lamp tot het virus (bijvoorbeeld op een oppervlakte zoals een touch screen van een koffiezet apparaat) verdubbelt, dan neemt de kracht met het 4-voudige af.

C.    Hoe langer de UV-C lamp op het virus kan schijnen, hoe hoger de inactiviteit wordt.

Samengevat 3 factoren

Wattage van de UV-lamp (*5), de afstand (*6) en de tijd (*7) bepalen dus samen in grote mate de werkelijke effectiviteit van UV-C tegen Covid-19.

(Hepa) filters, ionisatie of ozon

Werken die technieken dan niet tegen COVID-19? 

Er zijn producenten die claimen dat deze technieken ook tegen Covid-19 werken. Over het algemeen echter is er geen eenduidig bewijs dat deze technieken werken (*8) en daarnaast is veelal niet bekend hoeveel ionisatie/plasma en welk type HEPA je dan nodig hebt (*9). Alleen roepen dat ht een HEPA filter is is niet voldoende, immers er zijn heel veel soorten HEPA filters met allemaal hun eigen effectieve werking. Daarbij werkt HEPA niet op virussen. Wél enigszins om de stofdeeltjes waarop aerosolen zich kunnen verplaatsen, die worden dan door HEPA tegengehouden MAAR daarmee zijn de virusdeeltjes nog niet gedood. HEPA filtert dus wel, maar doodt geen virussen.

Bij UV-C is dit wel bekend en reeds in diverse onderzoeken (*2 en *3) bewezen.

 

Welke UV-C apparaat moet ik kopen?

En ik zie wel eens opmerkingen over 99,9% effectief, hoe zit dat?

Er zijn UV-C producten die oppervlakten tegen Covid-19 bestrijden en UV-C producten die lucht behandelen (luchtfilters of air purifiers). Voor beide geldt: hoe hoger het UV-C wattage van de lamp, hoe beter (zie *7). Daarnaast is het technische design van het apparaat van heel groot belang. Bekijk goed hoe het apparaat werkt en let vooral op de afstand van de lamp tot de luchtdeeltjes of het oppervlakte (zie *6). Een producent die een deugdelijk UV-C apparaat levert weet doorgaans heel goed waarover die het heeft en als zijn apparaat effectief is, dan zal hij deze informatie duidelijk aangeven en het apparaat zodanig hebben geconfigureerd.

Philips en Signify

Er zijn diverse fabrikanten van UV-C lampen. De meest bekende is Signify Philips, deze hebben ook hun eigen kwarts-glas fabriek die geen UV-C straling blokkeert. Met andere woorden: de UV-C straling bereikt optimaal het doel, zonder tussenkomst van glas van de lamp. Tip: vraag naar het merk UV-C lamp.

Bekijk UV-C oppervlak desinfectie apparaat lichtgewicht.

Let op bij opmerkingen over COVID-19 doding die 99,9% effectief is. Dit kan namelijk prima zo zijn (bij een hoog wattage UV-C lamp en de juiste technische opzet van het apparaat kan wel 99,99999% gehaald worden). Maar vaak wordt verwezen naar een algemeen onderzoek waarin UV-C is gebruikt. En puur omdat de fabrikant ook een UV-C lamp gebruikt claimt hij dan ook deze effectiviteit, maar dat is in veel gevallen dus niet onderbouwd met echte gegevens van het apparaat zelf.

UV-C gebruik bij lucht- en oppervlakte is enorm effectief tegen Covid-19, let echter goed op bij aanschaf van een apparaat.

 

 


VRAGEN?

Hebt u vragen naar aanleiding van dit artikel? Of hebt u een advies nodig? Vraag het ons!

We zijn bereikbaar Maandag - Vrijdag tussen 09:00h - 17:00h.

[email protected]