Alles over (on) gepoederde handschoenen

Is latex allergie een oorzaak van het handschoenpoeder?

Latex en synthetische handschoenen zijn licht gepoederd voornamelijk ter bevordering van het makkelijk aantrekken. Dit poeder, dat eigenlijk alleen maïszetmeel is, is de oorzaak van veel allergische reacties bij latex handschoen gebruikers.

 Handschoenpoeder wordt toegevoegd tijdens het productieproces als oplossing en smeermiddel voor het makkelijker aantrekken. Maar ook om het prettige gevoel te bevorderen doordat de handschoen iets zachter aanvoelt. Het is echter goed om te begrijpen dat het handschoenpoeder of het maïszetmeelpoeder zelf niet bekend staat als een allergeen.

Maar tijdens het productieproces zal het handschoenpoeder sommige oplosbare proteïnen, ook wel eiwitten, opvangen en aan zich binden en vervolgens worden deze poederdeeltjes door de lucht opgenomen, denk ook aan airconditioners en andere luchtcirculatiesystemen in gebouwen. Inademing of direct contact met deze poederdeeltjes is een directe aanleiding om allergische reacties te kunnen veroorzaken.

Daarom is het belangrijk om handschoenen te gebruiken met een laag eiwitgehalte en een laag (of geen) poedergehalte, zoals de MPXX™ handschoenen of al onze andere medische handschoenen.

Het is ook belangrijk om op te merken dat NIET alle poedervrije handschoenen een laag eiwitgehalte hebben. Er zijn poedervrije handschoenen die een zeer hoge mate van latex eiwitten bevatten. Daarom moet de boodschap over het handschoenpoeder en de oplosbare eiwitten worden verduidelijkt en onder de aandacht worden gebracht omdat het poeder een erg grote risico factor is. Koop daarom alleen handschoenen zonder poeder.

Waarom zijn poedervrije handschoenen duurder?

Poedervrij handschoenen zijn veel hoger in prijs dan gepoederde handschoenen omdat de meeste handschoenen zijn vervaardigd met poeder en die moeten dan een extra behandeling doorlopen om het poeder te verwijderen.

Tijdens de processen van het maken van een gepoederde latexhandschoen in een poedervrije, wordt de latex handschoen "gewassen" van al haar poeder. Dit verlaagt sterk het eiwitgehalte en de chemische inhoud van de handschoen waardoor de kans op allergieën verminderd wordt. Deze poedervrije handschoen is ook "schoner" te gebruiken, waardoor de zorg van poeder op kleding of andere artikelen sterk verminderd wordt.

U zoekt een handschoen die makkelijk aantrekt? Kies dan voor een Polymer Coated handschoen, in wit (zie hier) of zwart (zie hier).  

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »