Chemische versnellers en contactdermatitis

Wat zijn chemische versnellers (accelerators) in medische handschoenen?

Chemische versnellers zijn chemicaliën toegevoegd tijdens de vervaardiging van medische handschoenen om:

• elastische (stretch) aan de handschoen te geven;

• de handschoenmaterialen te crosslinken om sterkte te geven aan de handschoen:

• tijdens het gebruik integriteit te geven aan het handschoenmateriaal;

• stabiliseert het handschoenmateriaal voor langdurige opslag.

Het gebruik van deze chemische versnellers is niet beperkt tot alleen de vervaardiging van natuurlijke rubber latex handschoenen. Ze zijn ook aanwezig in synthetische handschoenen zoals nitril, neopreen- of polyisopreenhandschoenen.


Er zijn drie hoofdklassen van chemische versnellers:

Thiurams, Mercaptobenzothiazoles, en dithiocarbamaten (carbamaten) worden gebruikt bij de vervaardiging van handschoenen, individueel of in combinatie met elkaar.

Thiuramen:

Thiuramen worden meestal beschouwd als een oorzaak van vertraagde allergische contactdermatitis. Thiuramen ontleden tijdens vulkanisatie (warmtebehandeling) bevrijdende zwavel en carbamaten.

Mercaptobenzothiazolen (MBT):

Onderzoek heeft aangetoond dat MBT's oorspronkelijk werden geacht om te fungeren als significante sensitisers (chemische agenten die verhoogde gevoelige reacties veroorzaken). Echter, de incidentie van sensibilisering hiervoor is lager dan andere versneller verbindingen. Het is belangrijk dat MBT's goed reageren met zink die bijstaan bij de crosslinking van zwavelbindingen aan de treksterkte aan de handschoen.

Dithiocarbamaten:

Dithiocarbamaten absorberen zwavel en voeren het in het handschoenmateriaal om crosslinking en genezing te vergemakkelijken.

Dithiocarbamaten zijn nog minder gevoelig dan Thiurams en MBT's. Er zijn meer dan 34 soorten van deze verbindingen. Ze bevatten zink, welke belangrijk is voor de oplosbaarheid van de versneller in natuurlijke rubber latex en het vermogen om te reageren met zwavel.


Chemische versnellers in handschoenen.

Chemische versnellers zijn gemeld als een veroorzaker van allergische contactdermatitis of Type IV vertraagde type overgevoeligheid. Dit soort reacties wordt niet alleen veroorzaakt door chemische versnellers maar ook door andere stoffen die vaak voorkomen zoals lanoline en sommige geuren die huidverzorgingsproducten bevatten.

Allergische contactdermatitis bedraagt 29 procent van het totaal gerapporteerd Dermatitis cases1 en zijn manifestatie is normaal gesproken beperkt tot de handschoen of een ander veroorzakend middel op het contactgebied welke 6 tot 48 uur verschijnt na het contact.

Een gemeenschappelijke factor die bijdraagt tot de ontwikkeling van allergische contactdermatitis is een bestaande huid aandoening, zoals irriterend contact dermatitis, welke 70% van alle gemelde dermatitis gevallen vertegenwoordigd en welke wordt veroorzaakt door een aantal factoren zoals frequent handen wassen, agressief schrobben en onvoldoende drogen.

Contactdermatitis - medisch consult:

In geval van een aanhoudende dermatitis is het aanbevolen om altijd een medisch specialist te raadplegen. Met name omdat de symptomen van allergische contact dermatitis en irriterend contactdermatitis (de meest voorkomende onder medisch personeel) erg op elkaar lijken en het is niet altijd eenvoudig om deze twee allergievormen visueel te onderscheiden.

Indien een gekwalificeerde specialist bevestigt dat de dermatitis wordt veroorzaakt door een specifieke chemische versneller dan dient contact met die chemische stof vermeden te worden. Dit kan o.a. door een handschoen te kiezen,  latex of synthetisch, welke geen betrokken chemische versneller bevat.

MedicaMarkt is leverancier van diverse handschoenen die de gebruiker helpen om contactdermatitis te voorkomen, of te genezen, desnoods met extra ondersteunende middelen als onderhandschoenen, lotions en barriere cremes. Klik HIER of neem contact op voor een kosteloos en vrijblijvend advies.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »