Eczeem door nitril allergie?

Wat bedoelt men met nitril allergie?


Met de term 'nitrilallergie' bedoelt men eigenlijk een allergische contact dermatitis ofwel allergische eczeem Type IV.

De oorzaak zijn chemische residuen en daarom valt dit onder de groep van Type IV allergieën. Een allergie Type IV is een allergie die men ongemerkt opbouwt, specialisten noemen het ook wel de sluipmoordenaar onder de allergieën. Nadat de symptomen beginnen te verschijnen kan het maanden tot jaren duren voordat men van de klacht af is. Het is dan ook één van de snelst groeiende oorzaken van beroepsziektes. De werkgevers worden hier ook steeds vaker verantwoordelijk voor gehouden met schadeclaims tot gevolg.

Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid) heeft reeds in 2012 een publicatie over nitrilallergie gedaan waarin zij exclusief verwijzen naar MedicaMarkt als bron van informatie over deze allergievorm. Sinds 2012 is de kennis verder toegenomen, reden waarom het LCHV, onderdeel van het RIVM, per 2014 is begonnen met het herzien van de richtlijnen voor een veilig handschoengebruik in diverse beroepsgroepen.

Maar hoe wordt een Type IV allergie nu eigenlijk veroorzaakt?

Zoals eerder vermeld is een Type IV allergie een gevolg van chemische residuen in medische handschoenen. Handschoenproducenten gebruiken steeds meer chemicaliën om de volgende redenen:

De basis grondstoffen zijn steeds duurder geworden. Nitril is een synthetisch product, dus petrochemisch, en dus vervaardigd uit olie. Olie is de laatste decennia enorm in prijs gestegen. De producenten zijn hiermee minder olie gaan gebruiken echter dit moet gecompenseerd worden door toevoeging van chemicaliën om er toch nog een handschoen van te kunnen maken.

Overigens: dit is ook de reden waarom veel producenten met zogenaamde 'soft nitril' handschoenen op de markt zijn gekomen. Feitelijk is dit een dunnere handschoen omdat er minder basismateriaal is gebruikt wat gecompenseerd wordt met meer chemicaliën om er nog een handschoenproduct van te kunnen maken. Dunner, dus minder bescherming en daarom trekken veel mensen dubbele handschoenen aan, de kostprijs is op dat moment dus dubbel zo hoog. Daarbij trekken ze sneller stuk bij het aantrekken, wat ook een extra kostenpost is. Ondanks dat de gebruiker nu een dunner, dus minder goed, product koopt is de prijs omhoog gegaan. In tegenstelling tot petroleum zijn de wereldmarktprijzen van natuur rubber latex omlaag gegaan.

Het zijn met name de chemicaliën carbamaten en thiruams die gebruikt in de productie en die kunnen leiden tot een allergie. Soms kunnen ook de kleurstoffen die toegevoegd zijn in de handschoen leiden tot een allergie.

Sommige van de nitril handschoenen kunnen vervuild zijn met latex, en een individu die een latex allergie heeft zal dus allergisch kunnen zijn voor de nitriele handschoenen.


Hoe kan ik een Type IV contacteczeem voorkomen?

Koop en gebruik handschoenen die een zo laag mogelijke concentratie bevatten van chemische residuen. Vaak staan dan op de verpakkingen termen zoals 'low accelerators'. De gebruiker moet weten dat bij de import van handschoenen NIET getest wordt door de overheid. Dus hiermee weet u niet zeker of de handschoen ook daadwerkelijk een laag gehalte chemische residuen bevat.

Informeer uw arts over uw mogelijke contacteczeem. Door berichten van onze klanten weten wij dat een arts regelmatig zalf met cortisone voorschrijft om een contacteczeem te verlichten. Wij zijn geen huidspecialisten maar weten wel dat cortisone de huid verdund. Dit is iets wat bij een contacteczeem, en zeker als men nog dagelijks handschoenen gebruikt, juist niet gewenst is. Er bestaan speciale allergiecremes die juist cortisone-vrij zijn. Vraag ons naar de mogelijkheden of zie hier.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »