Kapperseczeem en handschoenen

Alle informatie over kapperseczeem:

Kapperseczeem is een verzamelnaam voor verschillende huidafwijkingen die aan de handen kunnen optreden en dan met name in de kappersbranche waar veel met water en chemische stoffen zoals acrylaten wordt gewerkt.

Zo'n 40% van alle kapsters en kappers heeft wel eens een kapperseczeem, 10% van het totale ziekteverzuim bij Nederlandse kappers komt door het kapperseczeem. In enkele gevallen moet een individu besluiten te stoppen met werken in de kappersbranche.

Hoe ontstaat kapperseczeem?

Vaak is de oorzaak van kapperseczeem een combinatie van factoren.

1. Contact met allergenen.
Een allergeen veroorzaakt een allergie. Kapperseczeem is een type IV allergie d.w.z. een contact allergisch eczeem(dermatitis). In de kappersbranche worden o.a. de volgende contactallergenen gebruikt:

- ammoniumpersulfaat in blondeermiddel
- glycerylthioglycolaat in "zure" permanentvloeistoffen
- ammoniumthioglycolaat in permanentvloiestof
- p-tolueendiaminesulfaat in haarverf
- parfums zoals in verstevigers en shampoos.
- resorcinol in haarverf
- p-phenyleendiamine base zoals in haarverf

2. Dagelijks werken met met irriterende kappersproducten.
De meeste kappersproducten geven een risico op irritatie, de meeste doordat ze acrylaten bevatten. Deze kunnen de huidbarrière verder aantasten.

Een aantal producten met irriterende bestanddelen: permanentvloeistoffen en thioglycolesters, blonderen en ammoniumpersulfaat en waterstofperoxide.

3. Veel contact met water.
Dit maakt de huid week en dit heeft invloed op de barrierefunctie van de opperhuid. Hierdoor heeft de kapper minder natuurlijke bescherming tegen kappersproducten die irritatie aan de handen kunnen geven of de huid binnendringen en zo kapperseczeem veroorzaken. Ook temperatuurswisselingen door wassen en föhnen veroorzaken uitdroging van de huid wat kloofjes geeft in de huid waardoor allergenen gemakkelijker de huid binnendringen en eczeem veroorzaken.

Daarbij kan, door de druk van de schaar, de huid nog verder worden beschadigd.

Wat zijn de symptomen van kapperseczeem?

De verschijnselen van het eczeem zijn verschillend:

  • enkele kleine hinderlijk rode bultjes aan de vingertoppen.
  • kloofjes, zwellingen, schilfers, wondjes, blaasjes, eelt.

Normaal gesproken treedt dit op aan de handen maar in enkele gevallen ook aan de armen en soms zelfs tot aan het gezicht. Bijvoorbeeld ammoniumpersulfaat kan daarbij ook nog ademhalingsklachten veroorzaken.

Kapperseczeem, wat kan ik tegen doen?

Behandelingen zijn hetzelfde als die van dermatitis of eczeem. Wat kan er helpen?

1. Het regelmatige gebruik van invettende basiszalven. MedicaMarkt biedt oa de Protect & Pure van Hartmann Bode, vaselines en de Gloves in a Bottle Lotion die zowel als barriere fungeert alsook huidherstellend.

2. Dermalex Repair Huidirritatie. Deze herstelt de barrière op de huid door. Daarnaast versnelt Dermalex het huidherstel. Het mag in het gezicht worden gebruikt en bevat geen cortisonen.

3. Lichttherapie zoals UVB therapie lokaal. Wij verwijzen hiervoor naar Langeland Huidkliniek

4. Stootkuur prednisolon. Dit wordt allen bij ernstige, uitgebreide vormen van contactallergie voorgeschreven. Wij verwijzen hiervoor naar huidarts.com

5. Dragen van beschermende handschoenen, bij voorkeur hypoallergeen om allergische contactdermatitis te voorkomen, welke tevens een goede beschermende werking hebben. Veel kappers gebruiken vinyl handschoenen, deze raden wij af doordat vinyl handschoenen veel chemische residuen bevatten welke een allergische contact allergie Type IV kunnen versterken. In de nieuwe LCHV hygiëne richtlijn worden vinyl handschoenen verboden. Daarbij is vinyl zeer dun en niet goed afsluitend dus vocht, zuren en andere kappersproducten die acrylaten bevatten kunnen zo makkelijk de huid bereiken. MedicaMarkt adviseert een dikke beschermende medische handschoen te gebruiken. Er zijn genoeg goede nitril of latex handschoen verkrijgbaar, in diverse kleuren.

Daarbij is het hebben van extra grip van belang bij het vasthouden van scharen en andere kappersinstrumenten. 

Goede nitril handschoenen voor kappers, klik HIER
Goede latex handschoenen, klik HIER 

Kappershandschoenen met hypoallergene eigenschappen, klik HIER.

Kapperspoli:

De kappersbranche heeft een eigen kapperspoli. Deze poli is onnderdeel van het Centrum voor Huid en Arbeid. Hier kunnen kappers terecht voor een behandeling van kapperseczeem. Neem contact op met de Kapperspoli in Arnhem: telefonisch op 026 - 368 09 00, u kunt ook mailen naar: [email protected]

Arboconvenant:

Werkgevers en werknemers hebben afspraken gemaakt met het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). De afspraken zijn opgenomen in het Arboconvenant Kappers. Dit werd in 2001 ondertekend. De branche heeft bijvoorbeeld bepaald dat kappers en leerlingen niet langer dan 30 minuten per uur met natte handen mogen werken. Ook leerling kappers moeten worden voorgelicht over het convenant en de inhoud ervan.

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »