Wat is latexallergie?

Latex is een melkachtige vloeistof afkomstig van de rubberboom, Hevea Brasiliens. Het bestaat voornamelijk uit cis 1,4-polyspherne, een goedaardige organisch polymeer dat het merendeel van de sterkte en elasticiteit van latex verleent. Het bevat ook een grote verscheidenheid aan suikers, lipiden, nucleïnezuren en sterk allergene eiwitten die algemeen bekend zijn als allergenen.


Daarnaast bevat het de latexeiwitten ofwel de allergenen. Van de 14 geïdentificeerde allergenen zijn er 4 bewezen verantwoordelijk voor het merendeel van de Type I latexallergie gevallen. Dit zijn de Hev b1, 3, 5 en Hev b6.02.

Latexallergie - symptomen:

De meer ernstige symptomen uiten zich in een anafylactische shock. Dit is een plotselinge daling van de bloeddruk die weer kan leiden tot bewustzijnsverlies of ernstige ademhalingsproblemen. Andere symptomen zijn hooikoortsachtige reacties of rode uitslag. Normaal treden de symptomen op op de handen, ogen en de hals. 

Het 'voordeel' van deze allergievorm is dat deze direct optreedt zodra er contact is met natuur rubber latex. Een latexallergie ontstaan dus niet zomaar uit het niets. In dat geval is er sprake van een andere allergievorm. Middels een allergietest wordt vaak achterhaalt voor welke stoffen men allergisch is. In veel gevallen is dit voor acrylaten of chemische versnellers zoals thiuramen, carbamaten ea welke zich als chemische residue in de handschoen bevinden. 

Op www.handschoenallergie.nl wordt het verschil tussen de verschillende handschoenallergieën verder uitgelegd. 

Latexallergie - aantal gevallen:

Men gaat er nu van uit dat 12%-18% van alle mensen werkzaam in de gezondheidszorg in Nederland een latexallergie heeft. Dit getal is sterk dalende door de verbeterde kwaliteit latex en aanpassingen in het productieproces. Daarbij is de laatste decennia het latexeiwitgehalte in de handschoenen enorm gereduceerd.  

Latexallergie - oorzaken:

De oorzaak van deze hoge percentages was met name het poeder in de handschoenen. De eiwitten van de latex die de gevoeligheid veroorzaken worden door de huid opgenomen. Meestal veroorzaakt dit na verloop van tijd een plaatselijke huiduitslag (ongehinderd kan dit zich tot ergere reacties uitbreiden). Het handschoenpoeder bindt zich met de latexeiwitten en verplaatst de latex door de lucht naar de luchtwegen toe. Ongemerkt, maar dus ook via luchtfiltratiesystemen in bijvoorbeeld ziekenhuizen. Zo kan het zijn dat iemand een latexhandschoen gebruikt in kamer 1 en dat de latexpatient in kamer 2 een allergieaanval krijgt. Het poeder besmet ook alles in de omgeving zodat zelfs familieleden van mensen die met gepoederde handschoenen werken ook een risicogroep zijn geworden.

De allergische reacties van latex zijn natuurlijk veel heftiger als men al astma heeft. In de operatiekamers worden producten van latex, naast de latex onderzoekshandschoenen, vooral gebruikt door de anesthesioloog. Denk aan de intubering en maskers, sondes en catheters. Mensen met een latexallergie worden latexvrij geopereerd. Mensen met een allergie die het niet weten zijn in ieder geval redelijk veilig als ze in een ‘latexarme’ omgeving worden geopereerd. Maar er zijn geen ‘latexarme’ ziekenhuizen in Nederland m.u.v. AZ Rotterdam en de Isala Klinieken in Zwolle dat koploper in Nederland is op het gebied van het latexbeleid en uitvoering daarvan.

De eerste ziekenhuizen zijn in 2012 gestart met het gebruik van MPXX™ behandelde handschoenen. De MPXX technologie is een wasmethode waarbij latexeiwitten uit de latexhandschoenen werden gewassen. Hierdoor was de MPXX de best geteste latex onderzoekshandschoen ter bescherming tegen latexallergie Type I, en allergie Type IV, de zgn. contact dermatitis als gevolg van chemische residuen die in de handschoenen achterblijven na het productie proces. Zo had de gebruiker wél de voordelen van hoogwaardig latex maar niet de nadelen van natuur rubber latex. Helaas is de productie van deze handschoen beeindigd. Om die reden zijn wij op zoek gegaan naar goede alternatieven welke u bij MedicaMarkt kunt vinden of welke wij u graag adviseren. Soms kan dit samen gaan met anti-eczeem onderhandschoenen van bamboe of een selectie lotions en cremes.

Latexallergie door nitril handschoenen?

LET OP, een synthetische, dus latexvrije, variant zoals nitril kan tevens latexallergie Type I veroorzaken, dit is een opkomend verschijnsel door de goedkope (soft) nitril varianten die nu op de markt worden gebracht. Dit komt met name doordat op de productielocaties latex en nitril in dezelfde ruimte worden geproduceerd waardoor nitril de latexresten kan opnemen. Naast latexallergie Type I is het vooral de allergische contactdermatitis Type IV die momenteel een groot risico vormen en de grootste veroorzaker is van een toenemend aantal gevallen beroepsziekten als gevolg van contactdermatitis.

De gebruiker moet derhalve een bewuste keuze maken in het gebruik van de juiste handschoen. In geval van twijfel adviseert MedicaMarkt u graag over latexallergie en contactdermatitis door wegwerphandschoenen.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »