Wist u dat... over handschoenallergie door latex, nitril of vinyl.

Over wegwerp handschoenen, hygiëne richtlijn en allergieën.

Wist u dat:

 • Het LCHV (Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid) in de hygiëne richtlijn van 2014 vinyl en gepoederde handschoenen heeft verboden? En dat alleen latex en nitril handschoenen zijn toegestaan die gecertificeerd zijn met de Europese normen EN 420, EN 455 en EN 374 (PPE)? Deze dienen op de verpakking te zijn vermeld danwel bevestigd te zijn in de technische specificaties van het product, verstrekt door de producent.
 • Zo'n 95% van de handschoenmerken die we momenteel in de markt zien NIET voldoen aan de EN 374 norm. De EN374 norm geldt voor PPE handschoenen (Personal Protection Equipment) en zijn gericht op de penetratie en permeatie van chemische stoffen binnen bepaalde tijdsduren. Vele merken handschoenen voldoen niet aan de EN374 norm vaak omdat zij te dun zijn en dus niet de nodige bescherming bieden tegen (chemische) stoffen van buiten of omdat de handschoen teveel vulstoffen (feitelijk 'krijt') bevat nadelig werkt in de barrièrekracht van de handschoen. Voor medische handschoenen geldt dat u de beste bescherming heeft met een EN374 cat.3 product hetgeen herkenbaar is aan een CE markering, eventueel met een viercijferig nummer van de Notified Body op de dispenser.
 • het LCHV, onderdeel van het RIVM, de hygiëne richtlijn opstelt voor zo'n 26 beroepsgroepen? En dat deze richtlijn per 2014 is aangepast en verplicht is per 1 januari 2015? LEES MEER
 • U wellicht al jarenlang handschoenen gebruikt die pas 'morgen' een eerste allergische reactie kunnen geven? Een zgn. allergische contactdermatitis Type IV bouwt zich op door regelmatige aanraking met chemische residuen in de handschoenen. U bouwt een contactdermatitis op zonder dat u het merkt, maar zodra de klachten zich beginnen voor te doen kan het ook maanden tot jaren duren voordat u er vanaf bent.
 • In principe bevat iedere wegwerphandschoen een bepaalde concentratie chemische residuen, tenzij deze speciaal is behandeld om contactdermatitis te voorkomen. Voorbeelden zijn de ClinicPerfect Soft Nitril en de nitril Ansell MicroTouch AcceleratorFree. Maar ook latexhandschoenen met een Polymer Coating aan de binnenzijde helpen een allergie te voorkomen. Hiermee voorkomt u dus optimaal het risico op een allergisch contactdermatitis Type IV, ofwel irritatief handeczeem op de handen.
 • HIER vindt u ons assortiment hypoallergene wegwerphandschoenen. Voor meer informatie staan wij u graag telefonisch te woord.
 • Een allergiepatiënt al snel denkt dat een opkomend huidprobleem het gevolg is van een spontane latexallergie. Men denkt dan dat nitril een veilig alternatief is. Helaas blijkt dit niet altijd waar:   1. een latexallergie treedt niet 'zomaar' op. De patiënt weet al lang van te voren dat zij/hij gevoelig is voor natuur rubber latex. Immers, zo'n 40.000 producten waar wedagelijks mee in contact komen bevatten (natuur rubber) latex.   2. Er zijn veel meer mensen gevoelig voor de chemische residuen van chemische versnellers in latex, nitril en vinyl handschoenen dan dat er mensen echt gevoelig zijn voor de latexeiwitten in natuur rubber latex. Vandaar dat contactdermattis door regelmatige aanraking met chemicaliën wereldwijd tot één van de snelstgroeiende beroepsziektes behoort. Daarbij zijn de gehalte latexeiwitten de laatste decennia dermate gereduceerd (volgens de EN455-3 norm) dat het aantal allergie reacties door medische latex handschoenen ook enorm is afgenomen.
 • Kennis schiet tekort, met name over de allergische contactdermatitis TypeIV allergie en de oplossingen voor een veilig handschoenengebruik. Zowel de werkgevers, alsook medisch adviseurs (huisarts, allergologen, dermatologen etc.) maar ook de gebruiker zelf moeten ook niet te makkelijk denken dat nitril een veilig alternatief is voor latex. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend advies.
 • Vinyl: inmiddels is duidelijk dat vinyl wegwerphandschoenen concentraties chemische residuen bevatten. Het gaat hierbij met name om concentraties Bisfenol-A, ook wel BPA (Bron Wikipedia), hetgeen de laatste jaren sterk in opspraak is geweest, ook in programma's zoals Kassa, Radar en Zembla. Dit is ook dan ook de voornaamste reden waarom het RIVM vinyl handschoenen heeft verwijderd in de nieuwe hygiëne richtlijn voor veilig handschoengebruik (geldig per 2014). Dit wil echter niet zeggen dat vinyl verboden is op de Nederlandse markt. Er bestaan ook vinyl handschoenen die geschikt zijn voor medische toepassingen, zie HIER.
 • De toename van chemische residuen is ook de reden waarom de uitval door beroepsziekten als gevolg van contactdermatitis de laatste jaren enorm toeneemt. O.a. het Rapport Beroepsziekten in Cijfers 2012 doet hier ieder jaar uitgebreid melding van. Voor het volledige rapport klikt u HIER.
 • Dit is ook de reden waarom het Nederlandse normeringsinstituut NEN een campagne heeft gepubliceerd met als boodschap: weet wat u koopt en gebruikt! Hiermee probeert de NEN uit te sluiten dat de werkgever té goedkope handschoenen laat gebruiken door het personeel. De NEN publicatie vindt u HIER.
 • Het werken met een natuur rubber latexhandschoen (NRL) biedt alle gebruikersvoordelen, zonder alle negatieve eigenschappen van synthetische handschoenen zoals vinyl en nitril. Daarom, door de elasticiteit, trekt een latex handschoen veel minder snel stuk bij het aantrekken. Dit scheelt kosten, tijd en irritatie. Vooral als de handschoen een polymer behandeling heeft gehad dan zal deze extra makkelijk aantrekken. MedicaMarkt biedt latex handschoenen met polymer coating.

 

DUS WEET WAT U KOOPT EN GEBRUIKT

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »