Wasbare Mondmasker

Als alternatief van disposable mondmaskers selecteerden wij de Hanvico met Toray Nano Silver technologie als wasbaar en herbruikbaar mondmasker in drie maten en 10 kleuren.

1 producten

€0,66 Excl. btw
€0,80 Incl. btw
 Op voorraad

Top producten

Bekijk ook onze Chirurgische mondkapjes of onze FFP Mondmaskers.

Wegwerp of herbruikbare mondkapjes?

Hoe lang kan ik een wegwerp mondkapje gebruiken?

Een disposable mondkapje voor éénmalig gebruik toch hergebruiken is ongezond. Geabsorbeerd vocht worden schimmels en daarnaast bouwen virussen en bacteriën zich op die vervolgens weer worden ingeademend, of uitgeblazen. Dit is niet goed voor uzelf en niet goed voor de ander. Daarom wordt geadviseerd om per behandeling, of anders per 1-2 uur, een disposable mondkapje te gebruiken en deze na gebruik dan ook echt weg te gooien en daarna een nieuwe te pakken.

Wanneer herbruikbare en wasbare mondkapjes kopen?

In niet-medische en laag-risico situaties kan overwogen worden om herbruikbare mondmaskers te kopen:

Schaarste: in het geval van en tekort aan beschikbare voorraad van wegwerp mondkapjes is het raadzaam om herbruikbare mondmaskers achter de hand te hebben.

Prijs: bij veelvuldig kortstondig gebruik in niet-medische laag-risico situaties kan het economischer zijn om een herbruikbaar mondmasker te gebruiken in plaats van telkens een disposable mondmasker te pakken en weg te gooien. 

Pasvorm: in veel gevallen is de pasvorm van een herbruikbaar mondmasker beter dan een disposable mondkapje. Echter er zijn veel verschillen dus kijk goed wat u koopt en gebruikt.

Hygiëne en veiligheid: het dragen, dus het goed plaatsen en afdoen, van een mondkapje vraagt de nodige kennis en aandacht. Het spreekt voor zich dat het aanraken van een gebruikt mondkapje kan leiden tot overdracht van een risico als het mondkapje niet correct wordt vastgepakt en de handen na afloop niet goed worden gereinigd.  Voor herbruikbare mondmaskers geldt: wissel en reinig regelmatig het wasbare masker om hygiëne en veiligheid zo goed mogelijk te behouden. Lees ook de de wasvoorschriften in de bijsluiter.

Waar let ik op als ik een wasbaar mondkapje koop:

Een leuk lapje katoen met 2 oorbandjes is geen beschermend mondmasker...maar wat dan wel? 

Aantal lagen: begrijp de materialen en aantal lagen van het mondmasker. Goede herbruikbare mondmaskers bestaan uit drie lagen van verschillende materialen. De tussenlaag is bepalend voor de beschermende anti-bacteriële werking.

Pasvorm: hoe beter het herbruikbare mondkapje het gebied over de neus, mond en rondom de kin afsluit hoe beter. Iedere opening verlaagd de bescherming van de gebruiker en anderen. Een goede neusbeugel is bepalend: voor de afsluiting rondom de neusbrug en om ervoor te zorgen dat het mondmasker niet afzakt als de gebruiker een gesprek voert. 

Ademweerstand: een extreem voorbeeld, een plastic mondkapje ademt niet want de gebruiker verstikt en zal het afnemen om toch even adem te halen. Wat dan wel? De gebruikte materialen moeten de juiste verhouding bescherming versus ademweerstand hebben. Nano Silver van topmerk Toray bieden hier een goede verhouding voor.

Instelbare oorbandjes: oorbandjes die op maat zijn af te stellen vormen een extra voordeel. 

Wasvoorschrift: lees deze op de bijsluiter, in de regel geldt dat wasbare apart van de andere was op 60 graden C. wordt gewassen, eventueel met een drupje bleekwater. 

Wisselen: wissel regelmatig het herbruikbare mondmasker. Zorg ervoor dat u altijd minimaal 2 wasbare mondmaskers gebruikt. Zo kunt u per paar uren of dagdeel het gebruikte mondmasker verwisselen voor een schone.

Welke keuze mondkapjes voor kinderen? De gezondheid van onze kinderen en tieners vinden we nog belangrijker dan onze eigen gezondheid. Een goede pasvorm is belangrijk. Indien er de wens, richtlijn of plicht is dat kinderen een mondmasker als neus-mondbescherming moeten gebruiken, gebruik dan een masker dat qua afmeting goed passend is voor kinderen en tieners. Het afstelbare oorbandje kan daarbij helpen. Het herbruikbare mondkapje moet prettig zitten en niet schuren, anders zal het kind het masker afdoen.

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »